Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

Problemele de pe Dunare afecteaza planurile UE privind transportul fluvial

Print
E-mail
Yahoo Messenger
Twitter
Facebook
FONT SIZE:

A

A

A

Autor: Stefania-Alina Hasan
04 octombrie, 2012
Planurile UE pentru o artera de transport fluvial intre Marea Neagra si Marea Nordului stagneaza, intrucat imbunatatirea conditiilor pe Dunare este blocata de conflicte privind finantarea, mediul si imigratia.

Intarzierea lucrarilor amana si reducerea costurile unor companii precum BASF sau Ford.

Una dintre problemele care a dus la intarzierea modernizarii au fost comentariile politicienilor olandezi de extrema dreapta care au perturbat planurile autoritatilor portuare din Rotterdam de a ajuta la modernizarea celui mai mare port din Romania, Constanta.

"Vor fi facute eforturi, prin intermediul ambasadei Olandei, pentru a relua discutiile cu Guvernul Romaniei si autoritatile din Constanta", a declarat purtatorul de cuvant al Portului Rotterdam, Tie Schellekens.

Volumul marfurilor transportate pe Dunare este cu 80% mai redus comparativ cu Rinul, cea mai aglomerata artera de transport din regiune, potrivit datelor UE. "Companiile sunt disperate. Ar vrea sa foloseasca Dunarea, dar nu pot si cauta alte alternative", a declarat directorul centrului de cercetare Inland Navigation Europe din Bruxelles, Karin de Schepper.

Dunarea are un rol central in planurile Comisiei Europene de a crea o noua ruta dinspre Asia catre Europa de NV. Ruta fluviala ar scurta cu 2.100 de mile (3.380 kilometri) distanta care trebuie parcursa in prezent, prin Marea Mediterana si estul Oceanului Atlantic.

Investitiile alocate Dunarii din fonduri structurale UE se ridica la 700 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2013. 

    Cele mai citite stiri
    Cele mai citite articole
Cele mai vizualizate:
road-trip-2015

CURS VALUTAR

EUR 4.7081
USD 4.1377
GBP 5.3199
CHF 4.1501