Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

Casele de expeditie - avantaj logistic pentru piata transporturilor

Print
E-mail
Yahoo Messenger
Twitter
Facebook
FONT SIZE:

A

A

A

Autor: Stefania-Alina Hasan
24 ianuarie, 2013
In activitatea de transport nu sunt implicate doar firmele de transport si marfa. Unul dintre participantii activi care joaca un rol importat este casa de expeditie, adica intermediarul din aceasta piata. Practic, misiunea caselor de expeditie este de a gestiona optim cererile si ofertele astfel incat sa „calculeze” varianta potrivita atat pentru companiile care doresc sa transporte marfa cat si pentru transportatori.

MULTIMEDIA | MAI MULTE FOTO

O casa de expeditii se remarca in piata prin capacitatea de a raspunde cerintelor de transport pentru toate tipurile de marfuri si catre toate destinatiile, atat nationale cat si internationale. Prin obiectul activitatii lor, acesti brokeri din domeniu isi asuma o responsabilitate egala cu cea a transportatorului, in traseul pe care marfa il strabate pana a ajuge la destinatie.

Chiar daca in ultimul an volumul marfurilor transportate pe cale rutiera a scazut cu 6,5%, atat serviciile logistice cat si apelurile catre casele de expeditie s-au dezvoltat, companiile apeland din ce in ce mai mult la ele. Si pentru transportatori este convenabil sa fie partenerii unei case de expeditie deoarece astfel orarul lor se umple mai repede si mai eficient, iar cursele one-way sunt eliminate.

Activitatea caselor de expeditie - dificultati si oportunitati

Business Development Manager Tibbett Logistics, Robert Pasaniuc: A fost un an dificil pentru toti si a trebuit sa facem mari eforturi sa rezistam in piata. Oportunitati au fost si am profitat doar de cele care ni s-au potrivit.

Domestic Freight Forwarding Director DSV, Catalin Papuc: Pana acum, pentru noi anul 2012 a fost unul bun. In 2011, DSV Solutions a inregistrat o cifra de afaceri de 28 milioane de euro, iar pentru 2012 ne-am propus o crestere de 10% a acesteia, superioara cresterii pietei. Suntem in grafic pentru atingerea celor 30 milioane de euro. Un alt motiv de bucurie pentru anul acesta este deschiderea noului nostru depozit, tot aici, in Parcul Logistic Bucuresti Vest. Depozitul este operational din octombrie, are 20.000 mp spatiu pentru depozitare si o incadrare in Clasa A. Avem acum peste 50.000 mp spatiu depozitare clasa A, intr-un singur site. Din punct de vedere al dificultatilor, lucram intr-un domeniu care depinde foarte mult de infrastructura de transport. Odata cu concretizarea proiectelor de infrastructura rutiera si de cai ferate propuse de stat, va creste si potentialul nostru de dezvoltare.

Director Comercial FM Romania, Laurentiu Duica: Din punct de vedere al oportunitatilor ivite, pentru operatorii logistici a fost un an in care s-a pus accent pe calitatea si eficienta serviciilor oferite si pe adaptabilitate la cerintele clientilor. In ceea ce priveste dificultatile intampinate, inflatia si reducerea alarmanta a volumului de consum, stagnarea economiei, au dus la mare parte din problemele ivite.

Transporter: Cum a decurs relatia dvs. cu transportatorii anul acesta, comparativ cu experientele din anii trecuti? Exista diferente resimtite?

Tibbett Logistics:Problema din totdeauna a fost ca unii clienti (incredibil, dar chiar multinationalii) apeleaza la transportatorii nostrii cu care efectuam contractul respectiv si ii contracteaza pe ei direct.

DSV: Relatia noastra cu transportatorii s-a „sudat” mai mult in ultima perioada si datorita crizei financiare. Transporatorii au inteles ca e foarte important sa ai un partener stabil, care-ti aduce volume zilnic. Multi dintre transportatorii mici au disparut. Pe piata au ramas active companiile medii care au stiut sa se adapteze si sa treaca de aceasta perioada grea. Noi am avut mereu un portofoliu de transportatori devotati. Sub indrumarea noastra, ei au crescut odata cu noi, s-au adaptat tipului nostru de activitate si cerintelor clientilor nostri.

FM Logistic: In relatia cu transportatorii nu am resimtit diferente majore comparative cu anii anteriori.

Transporter: Care sunt dificultatile pe care transportatorii le acuza ca le-ar ingreuna activitatea?

Tibbett Logistics: Cash flow-ul, soferii, infrastructura, legislatia fiscala.

DSV: Facem parte dintr-un grup cu reguli stricte la capitolul finante, de la care nu putem sa ne abatem. Termenele de plata pe care le oferim nu sunt intotdeauna pe placul transportatorilor.

FM Logistic: Principalele dificultati pe care transportatorii acuza ca le-ar ingreuna activitatea sunt cresterea preturilor la carburanti, starea precara a infrastructurii, concurenta neloiala, recuperarea creantelor si birocratia autoritatilor.

Transporter: Ceasteapta o casa de expeditii de la un transpoortator pe care il contracteaza?

Tibbett Logistics: Seriozitate, confidentialitate, parteneriat.

DSV: O casa de expeditii cauta transportatori seriosi, care sa aiba o flota cu toate tipurile de camioane, sa fie flexibili pentru a putea indeplini cerintele impuse de client. Trebuie sa aiba soferi profesionisti, care stiu ce inseamna procesele si fluxurile logistice intalnite la punctele de incarcare si descarcare. Transportatorii care lucreaza cu noi trebuie sa indeplineasca toate aceste cerinte. Soferul firmei subcontractate este si imaginea companiei noastre in fata clientului final, asa ca nu ne permitem niciun fel de greseli.

FM Logistic: Principalele asteptari ale unei case de expeditii de la transportatori sunt aceleasi pe care clientii le asteapta de la noi: seriozitate, promptitudine, adaptabilitate, cu alte cuvinte un parteneriat benefic de ambele parti.

Transporter: Aveti programe de fidelizare pentru transportatori?

Tibbett Logistics: Da, in functie de numarul de km parcursi pentru noi primesc un bonus (ei efectueaza curse cu semiremorcile Tibbett).

DSV: Da. Un exemplu ar fi Factoring. Este un program care ajuta firma transportatoare sa-si incaseze banii a doua zi dupa ce factura a fost verificata si introdusa in sistemul bancii.

FM Logistic: Consideram ca cel mai important aspect pentru transportatori este respectarea termenelor de plata agreate.

Transporter: Care sunt relatiile dvs. cu clientii pentru care se realizeaza transportul?

Tibbett Logistics:Parteneriate pe termen lung (3-5 ani).

FM Logistic:  Faptul ca in fiecare an am adaugat in portfoliul FM Logistic in Romania clienti noi si am dezvoltat parteneriatul cu actualii clienti sunt dovada clara a parteneriatului win-win pe care il avem cu acestia si cu toti actorii mediului de afaceri al companiei.

Transporter: Ce probleme mari intampinati in derularea contractelor?

Tibbett Logistics:Cresterea continua a pretului la carburanti.

FM Logistic:In derularea contractelor putem mentiona ca nu intampinam probleme majore.

Transporter: Care sunt atuurile companiei pe care o reprezentati si ce va distinge de restul jucatorilor din piata?

Tibbett Logistics: Suntem unici prin faptul ca am investit mult si avem un terminal Intermodal, la standarde europene, in Bucuresti.

DSV: In primul rand, flexibilitatea. Suntem foarte atenti la ceea ce-si doresc clientii nostri si facem tot posibilul sa-i multumim. Alte atuuri ar fi gama de servicii pe care le oferim pe toate tipurile de transport (rutier, maritim, aerian), depozitele moderne pe care le operam si nu in ultimul rand, echipa DSV, plina de dinamism si pro-activitate.

FMLogistic: Principalul atu al companiei comparativ cu restul jucatorilor din piata sunt oamenii, care restituie investitia companiei prin eforturile lor de a face ca FM Logistic sa devina unul din cei mai buni furnizori logistici, cu cele mai inovatoare solutii, cu servicii de calitate, adaptate nevoilor clientilor, si cu cel mai inalt nivel de securitate. Dupa doua decenii de activitate in Europa, compania si-a propus un obiectiv ambitios: acela de a ajunge la cifra de afaceri de 2 miliarde de euro in urmatorii zece ani, prin consolidarea activitatii de baza si dezvoltarea altor activitati noi.

Transportatorii doresc ca autovehiculele lor sa stationeze cat mai putin si sa circule cat mai pline. Pentru realizarea acestui lucru casele de expeditie sunt un ajutor, de nadejdie, insa nu trebuie sa uitam nici de reversul medaliei, adica de faptul ca fara transportatori casele de expeditie nu ar exista.

Cele mai citite stiri