Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

Piața de leasing operațional continuă să crească și atinge 43.000 unități în 2013

Print
E-mail
Yahoo Messenger
Twitter
Facebook
FONT SIZE:

A

A

A

Autor: Aurelian Adrian Butoi
20 februarie, 2014
Piața de leasing operațional a înregistrat în 2013 o creştere uşoară de aproximativ 3,5% față de anul anterior, ajungând la aproape 43.000 de unități şi depăşind estimările făcute după rezultatele la 9 luni, care indicau o stagnare a segmentului.

Anul trecut, 11.500 de autovehicule noi au fost înmatriculate prin leasing operațional, reprezentând peste 17% din totalul înmatriculărilor de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare noi. Evoluția înregistrată  în 2013 vine după ce și în 2012 piața a avut un trend pozitiv, majorându-se cu 11%, până la 41.500 de unități. 

„Deși anul 2013 a fost marcat de turbulențe legislative care au afectat semnificativ mediul economic, astfel încât după primele 9 luni s-a consemnat practic o stagnare a pieței de leasing operațional, creșterea înregistrată în final confirmă cristalizarea unei culturi de afaceri bazată pe eficientizare și concentrare asupra activității de bază”, a declarat Daniel Ivan, Preşedinte ASLO.

Din punct de vedere al cifrei de afaceri, piața locală a atins 200 milioane euro la finalul lui 2013, iar potenţialul acesteia este estimat la 220 milioane euro pentru 2014. De asemenea, piaţa ar putea înregistra şi în acest an o creştere uşoară, de aproximativ 5%, ajungând la peste 45.000 de autovehicule. În acest context, se așteaptă un total de peste 15.000 de autovehicule noi livrate pe parcursul lui 2014.

 „Continuăm sa fim precauţi atunci când facem estimări din cauza faptului că, în continuare, pe piaţa auto există factori care pot avea un impact negativ asupra pieţei de leasing operaţional, precum întârzierea relansării consumului sau invazia de maşini second-hand aduse din afara ţării și care, în marea lor majoritate, se sustrag taxării de către stat” ,a declarat Daniel Ivan, Preşedinte ASLO.

La nivelul membrilor asociației, care reprezintă 90% din total piață, domină în continuare serviciile complete de leasing operațional (finanțare și management de flote) cu o cotă de 70%, urmate de management de flote 23% și leasing operațional (exclusiv finanțare) 7%. Conform datelor centralizate de ASLO, în topul primelor 5 companii membre intră: LeasePlan România, ALD Automotive,Porsche Mobility,Arval Service Lease România și RCI Finanţare.

În 2013, ASLO a continuat seria de acţiuni demarată în 2011, pentru crearea unor canale de comunicare cu partenerii de afaceri şi cu autorităţile. Principalele provocări care şi-au pus amprenta asupra evoluţiei pieţei in 2013 au fost modificările aduse Codului Fiscal şi timbrul de mediu. Explicând reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice natura activității și segmentul țintă – eficientizarea administrării parcurilor auto pentru deținătorii de flote – Asociația a reușit obținerea exceptării firmelor de leasing operațional de la limitarea deductibilității cheltuielilor cu amortizarea, în iunie 2013.  Acest fapt a permis evitarea creșterii valorilor ratelor de leasing pentru autoturisme cu o amortizare lunară de peste 1.500 RON.

    Cele mai citite stiri
    Cele mai citite articole
Cele mai vizualizate:
road-trip-2015

CURS VALUTAR

EUR 4.7081
USD 4.1377
GBP 5.3199
CHF 4.1501