Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

Timişorenii au celebrat 145 de ani de la apariţia primului tramvai tras de cai

Print
E-mail
Yahoo Messenger
Twitter
Facebook
FONT SIZE:

A

A

A

Autor: Laura Cioba
09 iulie, 2014
Regia de Transport Timişoara (RATT) a aniversat pe 8 iulie, 145 de ani de când primul tramvai tras de cai de pe teritoriul României de astăzi a apărut pe străzile urbei, printr-o invitaţie la un concert susţinut de trupa de copii „Peregrinii”. 

 „Evenimentul marchează împlinirea a 145 de ani de la punerea în funcţiune a primului tramvai tras de cai de pe teritoriul actual al României, care a ieşit pe traseu în 8 iulie 1869. (...). Vrem să-i destindem puţin pe angajaţii noştri, fiind o sărbătoare locală a noastră, dar am decis să deschidem porţile şi publicului”, a declarat Silvia Oprea, purtător de cuvânt al RATT. 

La 8 iulie 1869, cochetul mijloc de transport, construit din lemn şi tablă, la Viena, vopsit în maro şi galben, putea să transporte 15 persoane pe bănci din lemn, pe traseul Cetate - Ospătăria Regina Engleză din Fabric, adică, din centru, unde se preumbla protipendada burgului, până la ieşirea din oraş, spre zona muncitorească. 
Tramvaiul cu tracţiune animală a fost utilizat pentru prima dată în lume în anul 1832, la New York, iar în Europa a pătruns 18 ani mai târziu, la Paris.

Au urmat oraşele engleze Birkenhead şi Londra, în 1861. Seria oraşelor care au apelat la noul mijloc de transport a continuat cu Geneva, Copenhaga şi Pesta, în anul 1863, Viena şi Berlin în anul 1865, Hamburg în 1866, Buda în anul 1867, Stuttgart în anul 1868, Bruxelles şi Timişoara în anul 1869. Trei ani mai târziu, tramvaiul tras de cai putea fi văzut şi pe Calea Moşilor, în Bucureşti. 

Cele mai citite stiri