Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

Nu eşti blocat în trafic. Tu eşti traficul!

Print
E-mail
Yahoo Messenger
Twitter
Facebook
FONT SIZE:

A

A

A

Autor: transporter.ro
07 Mai, 2014
La sfârşitul lunii aprilie, Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) , au vrut să demonstreze că transportul cu autoturismul personal constituie cea mai ineficientă modalitate de ocupare a spaţiului public. Astfel, 60 de automobile ocupă mult mai mult spaţiu decât 60 de pietoni, 60 de biciclişti sau acelaşi număr de persoane care merg cu autobuzul.

În fiecare săptămână, peste 1 milion de oameni se mută din zonele rurale în orașele din întreaga lume, dezvoltând presiuni imense pe infrastructura existentă și în special asupra sistemelor de transport existente. Orașele în plină expansiune au nevoie de sisteme de mobilitate moderne capabile să transporte un număr tot mai mare de oameni în timp ce a face cât mai puțin rău pentru mediul natural. Actori multipli, inclusiv guvernele naționale și locale, trebuie să lucreze împreună pentru a crea punct de vedere ecologic și a sistemelor de transport urban durabil punct de vedere financiar.

După ce iniţiativa „Tu eşti traficul!”a făcut înconjurul lumii, prima dată ţinându-se în 2001 în Germania, de această dată a ajuns şi în Bucureşti, pe Calea Victoriei, unde şoferii, bicicliştii şi cei care utilizează transportul în comun şi-au dat mâna pentru pentru a evidenţia spaţiul pe care îl ocupă în trafic fiecare dintre cele trei mijloace de transport. 

În 2001 în Germania, 2014- România

„Space taken by 60 people” este proiectul la nivel global care practic, adună câte 60 de oameni din fiecare categorie descrisă şi presupune fotografierea acestora pentru a conştientiza faptul că trebuie să regândim puţin modul în care ne deplasăm. Fotografia din România – realizată de fotograful Cristian Vasile (București Optimist) rezumă, în 3 cadre, spațiul ocupat, pe aceeași stradă, de 60 de persoane care folosesc  trei mijloace diferite de deplasare: autoturismul, transportul în comun și bicicleta.

“În Bucureşti, spaţiul public este extrem de preţios: nu avem niciodată spaţiu cât am dori. Şoferii reclamă autorităţile că nu oferă locuri de parcare, bicicliştii că nu au piste funcţionale, iar pietonii, de cele mai multe ori, sunt nevoiţi să meargă pe şosea din cauză că trotuarul e ocupat cu maşini parcate sau chioşcuri”, afirmă iniţiatorii proiectului.

Autor: Loredana Ciubotaru

Articolul integral poate fi citit în ediţia tipărită Mai 2014 a Revistei Transporter.

 

Pentru abonamente, înregistrați-vă aici.

 

Cele mai citite stiri