Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

Norvegia a impus un salariu minim de 18,23 euro pe oră

Print
E-mail
Yahoo Messenger
Twitter
Facebook
FONT SIZE:

A

A

A

Autor: transporter.ro
03 iulie, 2015
De la 1 iulie 2015, în Norvegia a intrat în vigoare o nouă lege privind salariul minim de 158,52 coroane norvegiene pe oră (17,4 euro sau 133,5 coroane daneze) care se va aplica atât pentru firmele norvegiene, cât și pentru companiile străine care efectuează operațiuni de cabotaj sau transport internațional către sau din Norvegia. 

Spre deosebire de prevederile franceze referitoare la pauza săptămânală în cabină (numite, din start, legislație împotriva dumpingului social), reglementările norvegiene au fost stabilite de Comitetul Norvegian pentru tarife de muncă. Salariul minim va fi de 158,32 coroane norvegiene, ceea ce înseamnă aproximativ 18,23 euro/oră.

Pentru a ajuta la clarificarea unei mai vechi obsesii referitoare la diurna șoferilor, pe lângă salariul minim, șoferii norvegieni au dreptul la o diurnă de 35,35 euro scutită de taxe.

Nuanța greu de aplicat și de verificat este aceea că șoferii norvegieni nu trebuie să fie plătiți cu acest minimum dacă primesc comenzi din străinătate pentru curse naționale sau internaționale. Comenzile naționale trebuie date, în aceste cazuri, după regulile cabotajului. Teoria este neclară și numai practica de implementare va putea arăta care vor fi limitele de definire a comenzilor date în Norvegia.

Însă ca şi concluzie reiese faptul că norvegienii au pornit la drum cu o altă abordare față de germani. Au trecut peste diurnă și s-au concentrat pe domeniul comenzilor. Aşadar, cel care dă comanda este cel care figurează pe CMR și cel care plătește.

În specific românesc am spune că este foarte ușor de dat comenzile prin intermediari din străinătate. Şi, astfel vor interveni multe aspecte, cum ar fi corectitudinea norvegiană  sau precizări de aplicare, așa că doar practica reieșită din implementare va conta. 

    Cele mai citite stiri
    Cele mai citite articole
Cele mai vizualizate:
road-trip-2015

CURS VALUTAR

EUR 4.7081
USD 4.1377
GBP 5.3199
CHF 4.1501