Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

VIDEO: Cum m-am plimbat cu Future Truck 2025, primul camion autonom din lume!

Print
E-mail
Yahoo Messenger
Twitter
Facebook
FONT SIZE:

A

A

A

Autor: Alexandru Ionescu
10 iulie, 2015
Afară sunt 31 de grade, iar eu mă aflu într-un autocar în drumul către locaţia aleasă de Daimler special pentru acest eveniment! Privirea stă lipită de geam în căutare de urme ale istoriei recente, clădiri înghesuite, colorate în gri, magazine care mai păstrează amprenta comunismului sau bucăţi ale celebrului Zid. Nimic însă nu mai aminteşte de mult urâtul Ostberlin, oraşul ocupat zeci de ani de sovietici, semn că berlinezii au dorit să dea uitării rapid acele vremuri tulburi.

După aproape o oră de mers, undeva la 40 de km de actualul Berlin, pe un aeroport funcţional, autocarul ne opreşte în faţa unui hangar imens, unde staff-ul companiei este pregătit să ne ia în primire. Suntem peste 200 de jurnalişti din toată lumea şi ne aflăm la „Shaping Future Transportation 2015”, o iniţiativă a Daimler al cărei ţel este să reducă emisiile de dioxid de carbon şi de carburant ale vehiculelor comerciale.

Siguranţă şi eficienţă = Mercedes-Benz Future Truck

Ediţia de anul acesta este grupată sub două elemente: siguranţa şi eficienţa. Iar pentru asta, germanii şi-au adus toată artileria grea în materie de vehicule comerciale. Toate echipate cu cele mai noi sisteme de siguranţă şi de asistenţă. Iar atunci când inviţi presa la un astfel de eveniment, nu ai cum să nu aduci şi vedeta incontestabilă, vehiculul care va revoluţiona condusul pe distanţe lungi: Mercedes-Benz Future Truck 2025, primul camion autonom din lume.

Îl văzusem până acum doar pe internet, în fotografiile şi filmuleţele de prezentare, dar când ajungi faţă în faţă cu el este cu totul o altă experienţă! Parcă nu îţi vine să crezi că e real şi primul meu impuls a fost să îl ating, să mă conving că e palpabil. Prezentat în urmă cu un an pe autostrada A14 de lângă oraşul german Magdeburg, închiriată special pentru eveniment, Future Truck 2025 a adunat deja în jur de 5.000 de km la bord, fără a întâmpina nicio problemă, ceea ce înseamnă că Daimler este pe drumul cel bun în a dezvolta acest concept ca produs de serie.

Momentul devine și mai euforic când aflu că mi se acordă șansa se urc la bordul lui Future Truck, mai ales că nu tuturor colegilor prezenți la eveniment li s-a oferit această oportunitate. “Salut, eu sunt Dirk şi am plăcerea să te invit în camionul viitorului”, mi se prezintă bărbatul brunet, cu ochelari de soare, care stă în faţa mea. Îl urmez entuziasmat şi imediat ce ne aflăm în cabină, acesta mă invită să experimentez senzația oferită de locul șoferului. Scaunul mare, confortabil, îmbrăcat în piele, podeaua de lemn curbată, designul minimalist şi ledurile albastre care îţi atrag atenţia din loc în loc, alături de panoul de bord format din tablete, toate îmi lasă impresia că mă aflu mai degrabă într-o cabină de navă decât una de camion.

„Highway Pilot available”

Mă mut pe “canapeaua” din piele din dreapta şoferului şi scurta plimbare începe. Imediat ce plecăm de pe loc, pe ecranul din faţa lui Dirk apare cel mai important mesaj: „Highway Pilot available”. Asta înseamnă că sistemul poate prelua sarcinile şoferului şi camionul poate rula de unul singur. „Nu este atât de simplu”, îmi explică bărbatul. „Sistemul poate prelua controlul de la 0 km până la viteza maximă legală pe autostradă, 80 de km/h, noi acum l-am setat să nu depăşească 45 km/h întrucât nu ne aflăm pe autostradă”, completează el. Imediat ce depăşim un sens giratoriu şi ajungem pe o porţiune de drum drept, Dirk cuplează sistemul inteligent şi îşi ia mâinile de pe volan. Senzaţia este foarte ciudată pentru cineva care călătoreşte pentru prima dată într-un vehicul autonom. Iniţial, primul impuls a fost acela de a prelua controlul volanului. După câteva secunde am început să filmez scurta mea plimbare cu primul camion autonom din lume. Vedeţi mai jos cum a fost!

 

 

MULTIMEDIA | VIDEO

• VIDEO: Cum m-am plimbat cu Future Truck 2025, primul camion autonom din lume!

Volkswagen Amarok: New Kid on off-road
Volkswagen Amarok: New Kid on off-road
Primul test cu MAN TGX V8
Transport urban in Munchen

Articole din editia curenta

    Logistica și transportul în automotive
  • Cover Story: Mamutul logistic de la Mioveni
  • Vocea Transportatorilor: Transportul intracomunitar, o sabie cu două tăișuri
  • Eveniment: CEMAT 2014 - cele mai bune stivuitoare în 2014
  • Test-drive: Mezinul familiei olandeze, DAF LF
  • Special: Nu ești blocat în trafic, tu ești traficul
Cele mai vizualizate:
road-trip-2015

CURS VALUTAR

EUR 4.7081
USD 4.1377
GBP 5.3199
CHF 4.1501