Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

Femeia care a vandut 200 de utilitare intr-un an

Print
E-mail
Yahoo Messenger
Twitter
Facebook
FONT SIZE:

A

A

A

Autor: Diana Buidoso
06 martie, 2009
Marina Elena Adriana este o reprezentanta a sexului frumos care si-a gasit locul intr-o lume dominata de barbati: vanzarea de masini. Si nu orice fel de masini, ci autoutilitarele. In 2004, Adriana a livrat clientilor 201 de autoutilitare, performanta in urma careia a fost declarata dealerul anului. Ne-a intampinat la intrarea in sediul firmei, atentionandu-ne ca se pricepe mai bine la vanzarea de masini, decat sa dea interviuri.

Transporter: Ce cauta o reprezentanta a sexului frumos pe un taram considerat a fi al barbatilor?

Adriana Elena Mariana: A fost o conjunctura fericita si favorabila pentru mine. in 1991, cand a venit Mercedesul in tara, aveau nevoie de personal. Pe vremea aceea lucram ca manechin, insa mi-am zis ca aici e de mine. inceputul a fost greu, primul post ocupat fiind cel de casier. Norocul meu a fost ca a ramas un post liber la piese de schimb. Dupa 10 ani, in 2001 a fost constituit departamentul de transportere, care pana atunci functionase in cadrul celui de camioane. Era nevoie de noi agenti de vanzari. Tinand cont ca aveam deja o experienta bogata in vanzari, am trecut la partea de auto-utilitare: Sprinter, Vito si Vario. La inceput am fost un singur agent de vanzari si, cinstita sa fiu, am inceput cu teama. Nu stiam daca am sa pot sa fac fata noilor cerinte, caci una e sa vinzi piese de schimb si alta o masina. Sunt o luptatoare de felul meu si intotdeauna mi-am dorit sa demonstrez ca si o femeie poate sa faca treaba buna in acest domeniu si poate chiar mai bine. Mi-a fost frica. Cand am inceput, mi-am dat singura termen ca, in cazul in care intr-o luna nu vand macar o masina, am sa revin la departamentul de piese de schimb. in termenul fixat de mine am semnat primul contract de vanzare al masinii. Un atu important a fost acela ca imi place foarte mult sa lucrez cu oamenii. Nu ascund ca am invatat enorm de la clienti, dar un rol esential l-a avut firma. Fara sustinerea celor din firma nu puteam sa realizez nimic.

Transporter: Care sunt avantajele unei femei in acest domeniu?

A.E.M.: Femeile sunt mai atente la detalii si mult mai receptive la ceea ce doreste clientul. Fara a aduce o ofensa barbatilor, cred ca femeile sunt mult mai serioase. Faptul ca am plecat la drum cu un bagaj de cunostinte de la departamentul de piese de schimb m-a ajutat foarte mult. Nu te poti prezenta in fata unui client spunandu-i „va recomand sa cumparati masina aceasta“, el sa te intrebe detalii tehnice si tu sa te uiti ca curca in lemne. Vanzarea de masini nu seamana cu vanzarea unei cutii de margarina. ßi mai e ceva: toata lumea poate sa vanda, insa trebuie sa ai acel ceva care vine din interior pentru a atrage clientul si pentru a-l convinge ca tu ii oferi ce este mai bun pe piata.

Transporter: A constituit aspectul fizic un atu?

A.E.M.: Sincer, nu cred. Practic e o arma cu doua taisuri. Conteaza cel mult prima impresie, dar nu cred ca vreun om de afaceri da 25 – 30.000 de euro pentru un zambet.

Transporter: in general, femeilor le fug ochii dupa masini luxoase, de ce ati ales autoutilitarele?

A.E.M.: La momentul respectiv, doar acolo erau posturi libere. Poate ca nu as fi ales autoutilitarele, ci turismele, dar la vremea respectiva daca acolo a fost nevoie, acolo m-am dus.

Transporter: A fost greu sa obtineti titlul de cel mai bun vanzator al anului?

A.E.M.: Nu stiu. Practic, de la zi, de la fiecare saptamana, luna si an mi-am dorit mai mult. ¥intele au fost fixate de mine. inca de la inceput mi-am dorit sa fiu cea mai buna. Pentru mine a fost dorinta de a demonstra ca atunci cand mi s-a dat incredere ca pot vinde masini nu trebuie sa dezamagesc. Am ajuns la performanta ca vechii clienti sa imi aduca noi clienti, ceea ce in acest domeniu nu e chiar asa usor.

Transporter: Care e cel mai amuzant moment din cariera?

A.E.M.: Au fost mai multe. Unul s-a petrecut acum o luna de zile, pe o masina foarte bine echipata. Un client deosebit de pretentios a cerut sa-i mut scaunele, care sunt infiorator de grele. Am cerut ajutorul unuia dintre colegii mei si tot tragand de scaun si-a rupt pantalonii.

Transporter: Dar momentul de care nu vreti sa va aduceti aminte?

A.E.M.: Am comandat o masina foarte bine dotata, pentru ca, ulterior, sa-mi dau seama ca am nevoie de vreo doua – trei zile sa-i prezint clientului masina. Erau dotari pe care noi nu le folosim in mod uzual. Am luat tot ce inseamna carte si am citit pana am reusit sa pun la punct prezentarea, astfel incat sa nu ma fac de ras in fata clientului.

Transporter: A meritat alegerea?

A.E.M.: Da, cu siguranta ca a meritat. Daca ar fi sa o iau de la capat n-as sti sa fac altceva mai bine decat asta. Dupa cinci ani, nu m-am plictisit si nu cred ca m-as plictisi vreodata.

Cele mai citite stiri