Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

DPD Romania: Lucram intens la reducerea emisiilor de carbon per colet

Print
E-mail
Yahoo Messenger
Twitter
Facebook
FONT SIZE:

A

A

A

Autor: Dan Athanasiu
04 mai, 2011
Cresterea constanta a mobilitatii exercita presiuni puternice asupra sistemelor de transport. In consecinta apar congestii, in special ale traficului rutier si aerian, care reduc eficienta economica, maresc consumul de combustibil si accentueaza fenomenul de poluare. Companiile de curierat fac parte din acest sector si incearca sa se alinieze pe cat posibil la noile norme de poluare ale Comisiei Europene. Despre toate acestea am discutat cu Lucian Aldescu, CEO DPD Romania, una dintre cele mai importante companii de coletarie si curierat expres.

Reporter: Ce parere aveti despre tehnologiile “verzi” si care credeti ca sunt beneficiile pe care le-ar putea aduce companiei dvs.?

Lucian Aldescu: Responsabilitatea fata de mediu a incetat de mult sa mai fie doar un punct de bifat in planurile de comunicare ale corporatiilor.  In tarile europene comportamentul responsabil, sustenabil a devenit prioritate, atat din punct de vedere al impactului pe care tehnologiile verzi il au in reducerea efectelor negative ale industriei asupra mediului, cat si din perspectiva eficientizarii costurilor. In Romania, din pacate, subiectul mai are inca nevoie de multa atentie pentru a deveni unul cu adevarat important.
Grupul DPD are la nivelul tuturor tarilor in care activeaza o politica de dezvoltare sustenabila foarte bine definita. Avem o  o strategie de responsabilizare solida, la baza careia se afla un plan de actiuni gandit pe 3 ani, in intervalul 2010-2012. Pana la finalul lui 2012, peste 26 de initiative durabile vor prinde forma la nivelul grupului DPD si, implicit, in Romania.  Principalele obiective ale acestor initiative sunt reducerea cat mai mult posibil a efectelor nocive pe care emisiile de carbon le au asupra planetei, dar si suport, sprijin permanent acordat oamenilor si comunitatilor.
Obiectivul nostru primordial la nivel de mediu este de a masura si reduce emisiile de carbon generate de transport si depozite. Grupul DPD lucreaza alaturi de sectorul de dezvoltare ecologica la implementarea unui standard concis al industriei emisiilor de carbon. In acelasi timp, imbunatatim in permanenta sistemul de raportare intern pentru a masura mai bine impactul numeroaselor initiative de reducere a emisiilor.
La nivel de grup se acorda o atentie sporita cerintelor clientilor in materie de sustenabilitate. Avem in plan inclusiv integrarea in oferta noastra de servicii criterii de mediu, sociale si comunitare. Incercam sa eficientizam utilizarea resurselor, prin refolosirea lor oricand este posibil, prin managementul deseurilor, politici de reciclare si adaptarea la standardele de mediu.
Nu in ultimul rand, avem grija de oameni. DPD dezvolta politici solide prin care se asigura ca fiecare angajat se simte respectat si apreciat, punand accent pe dezvoltarea individuala.

Reporter: Aproape toti producatorii de autovehicule comerciale au in gama lor astfel de produse. Ati achizitionat sau testat pana acum un autovehicul “eco”? Daca nu, intentionati sa faceti acest lucru?

Lucian Aldescu: 2011 este anul in care ne-am propus sa analizam in profunzime aceasta oportunitate. Cu siguranta anul viitor vom reusi sa o concretizam.

Reporter: Ce metode de protectie a mediului folositi atat pentru flota dvs. cat si pentru intreaga companie?

Lucian Aldescu: Derulam cu succes in Romania, de peste doi ani, un program special prin care promovam utilizarea transportului rutier ca alternativa la cel aerian. Studiile pe care le-am derulat au demonstrat ca transportul aerian este de opt ori mai nociv pentru mediu fata de cel rutier. Prin programul whyflyparcels.com, dezvoltat de DPD, reusim sa calculam per colet diferenta de impact al emisiilor de carbon in atmosfera.

Reporter: Ce programe de reducere a costurilor ati aplicat in ultimul an?

Lucian Aldescu: Lucram in permanenta la eficientizarea retelei rutiere DPD, astfel incat sa reducem cat mai mult  numarul  emisiilor de carbon per colet. Ne preocupam in mod constant ca distribuirea coletelor sa fie facuta cat mai eficace , astfel incat sa nu trimitem in trafic mai multe masini decat este nevoie. In acest fel ne asiguram ca emisiile nocive de carbon asupra mediului sunt  minime, iar costurile sunt eficientizate la maxim.

Reporter: V-ati gandit ca la viitoarele achizitii sa optati pentru produse “verzi”?

Lucian Aldescu: Avem in plan, bineinteles, achizitionarea de produse eco. DPD este una dintre companiile care incearca in permanenta sa-si deruleze activitatea in beneficiul mediului inconjurator. La nivel de grup exista o strategie elaborata de eficientizare a retelei din punct de vedere ecologic. Impactul pe care transportul il are atat la nivel de mediu cat si financiar nu mai este o necunoscuta pentru nimeni. Exista o multitudine de alternative inteligente si mult mai economice la care se poate apela, si DPD le utilizeaza cu succes. Amintim, printre acestea, initiativele colegilor nostri din Franta, care in mai 2010 si-au extins flota auto cu 4 eutovehicule electrice. Colaborarea dintre DPD Belgia, DPD Luxemburg si DPD Olanda reuseste sa reduca la minim emisiile de carbon si sa mareasca viteza livrarilor. In ianuarie 2011 DPD Germania a lansat in Ludwigsburg o divizie de livrari colete cu zero emisii de carbon. DPD Elvetia a initiat un program de livrari pe tren intre regiunea  Buchs-Dällikon si centrul Zurich-ului, in timp ce in Germania s-a lansat un proiect-pilot cu doua containere mobile,  cu o capacitate de pana la 1500 de colete, transportate cu trenul intre Hamburg si Nuremberg. Acestea sunt doar o parte dintre eforturile de a inova ale grupului  DPD pentru a asigura o activitate cat responsabil fata de  mediu.

Cele mai citite stiri