Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

China îşi face primul portavion. SUA tremură, Rusia a fost minţită

Print
E-mail
Yahoo Messenger
Twitter
Facebook
FONT SIZE:

A

A

A

09 iunie, 2011
China a confirmat că lucrează la primul portavion, o navă rusească din era Sovietelor, numită Varyag. Chinezii au cumpărat vasul neterminat de la ruşi, pretinzând că vor să-l transforme în cazinou plutitor.

Şeful Statului Major al Armatei Populare de Eliberare (APE) a Chinei a confirmat că se lucrează la primul portavion al Chinei, aflat în prezent în construcţie, relatează BBC.

Generalul Chen Bingde a refuzat să dezvăluie o dată la care portavionul - o navă refăcută din perioada Sovietelor, numită Varyag - va fi terminată.

Un alt membru al statului major a declarat că portavionul nu aduce nici o ameninţare altor naţii.

Portavionul de 300 de metri, care se construieşte în portul Dalian, aflat în nord-est, a fost unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Chinei, spun analiştii.

Generalul Chen a făcut declaraţii pentru ziarul în limba chineză Commercial Daily din Hong Kong.

Simbol al puterii

Armata Populară de Eliberare - cea mai mare armată din lume - îşi păzeşte cu străşnicie secretele programului său de apărare.

Portavionul a fost construit în anii '80 pentru flota sovietică, dar n-a fost terminat niciodată. Când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, nava aflată în construcţie a rămas să ruginească în şantierele navale din Ucraina.

O companie chineză, care are legături cu APE, a cumpărat nava Varyag, pretinzând că vrea s-o transforme într-un casino plutitor în Macao. Se crede că portavionul este aproape terminat, şi că va fi lansat la apă în cursul acestui an.

Michael Bristow, corespondent BBC în Beijing, susţine că acest lucru nu înseamnă că portavionul va fi şi operaţional. Conform acestuia, va mai dura câţiva ani până când chinezii vor învăţa să îl opereze şi să decoleze cu avioane de pe el.

Generalul-locotenent Qi Jianguo, asistentul şefului de Stat Major, a declarat, pentru Commercial Daily, că şi după ce portavionul va fi pus în funcţiune complet, acesta "nu va naviga cu siguranţă în apele teritoriale ale altor ţări".

"Toate naţiunile mari ale lumii deţin portavioane - acestea sunt simbolul unei naţiuni mari", a declarat acesta.

Generalul-locotenent a mai afirmat că China a urmat întotdeauna un principiu de "apărare" în strategia sa militară.

"Ar fi fost mai bine pentru noi dacă am fi acţionat mai devreme în privinţa cunoaşterii oceanelor şi cartografierea capabilităţilor noastre. Acum, ne confruntăm cu presiuni mari în Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est, Marea Galbenă sau strâmtoarea Taiwanului", a afirmat Qi Jianguo.

China se confruntă cu dispute ale graniţei maritime cu mai multe ţări, printre care Vietnam sau Filipine.

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ambiţiile navale în creştere ale Chinei.

APE a investit masiv în submarine. Se crede că este aproape de a lansa prima "ucigaşă de portavioane", o rachetă balistică ce poate scufunda portavioane în timp ce acestea fac manevre la până la 1.500 de kilometri de ţărm, iar în prezent construieşte propriul său avion invizibil şi avioane pentru portavion, bazate pe planuri ruseşti.

Toate acestea pot fi îndreptate oricând împotriva bazelor, navelor şi portavioanelor americane din Asia, afirmă BBC.

Sursa: BBC
    Cele mai citite stiri
    Cele mai citite articole
Cele mai vizualizate:
road-trip-2015

CURS VALUTAR

EUR 4.7081
USD 4.1377
GBP 5.3199
CHF 4.1501