Care este diferența dintre uleiul de motor 5w30 și 5w40?

cel mai bun ulei 5w30

Ungerea rămâne secretul bunei funcționări și a longevității motorului. Lipsa de ulei va costa inevitabil mecanica și portofelul. Pentru a evita ce este mai rău, trebuie să faceți o întreținere regulată. În prezent există două categorii de ulei, și anume 5w30 și 5w40.

Caracteristicile uleiului de 5w30

Acest tip de ulei este cu siguranță cel mai utilizat lubrifiant astăzi. Acesta respectă cele mai recente standarde ACEA, care sunt obligatorii pentru un astfel de produs pe continentul european. Datorită vâscozității sale scăzute, este un mare avantaj pentru cei care caută economii de combustibil. În general, atât la rece cât și la cald, fluiditatea uleiului permite o lubrifiere rapidă și completă a tuturor pieselor motorului într-un timp record. Frecțiile și rezistențele sunt astfel limitate, deoarece lubrifierea își propune să elimine frecarea dintre piesele metalice care alcătuiesc motorul.

În general, valoarea numerelor indică vâscozitatea uleiului. Prima valoare indică debitul la temperaturi reci, în timp ce a doua valoare indică debitul și astfel rezistența la frecare la temperaturi ridicate. De exemplu, pentru a descifra uleiul 5w30, trebuie să înțelegem că debitul acestui lubrifiant este 5 în stare rece și 30 în stare fierbinte. Ținând cont de aceste valori, este clar că consumul de combustibil la viteză de decolare sau de croazieră este limitat, deoarece piesele nu au o rezistență notorie din partea uleiului.

În ceea ce privește aria de aplicare a acestuia, uleiul 5w30 este unul dintre uleiurile de ultimă generație cu mai multe grade, care sunt potrivite atât pentru motoare pe benzină, cât și pentru motoare diesel. Producătorii au dorit să faciliteze sarcina la acest nivel pentru utilizatori, știind că totuși ar dori să pună întrebări despre cel mai bun produs pentru motorul lor. Din fericire, trebuie doar să se refere la recomandările producătorului pentru a afla ce este cel mai potrivit pentru motorul lor.

Vezi si:  Opinii despre Castrol Edge 5W30 LongLife

Cu toate acestea, pentru a vă asigura că utilizați uleiul potrivit atunci când reumpleți sau schimbați, trebuie să înțelegeți de ce este preferat un tip de ulei decât altul. Standardele de emisie de astăzi specifică specificațiile pe care producătorii trebuie să le respecte scrisorii pentru a-și califica produsele pentru consum. Cerințele care promovează utilizarea 5w30 includ existența filtrului de particule (FAP), care este destinat să reducă rata emisiilor dăunătoare în atmosferă. Această calitate a uleiului a fost dezvoltată special pentru a proteja în mod optim acest filtru, pe lângă rolul său de lubrifiant.

În cele din urmă, datorită proprietăților sale lubrifiante, uleiul de 5w30 este recomandat dacă folosiți intens vehiculul. Aceasta include conducerea sportivă sau pornirea frecventă, de ex. cu o camionetă de livrare sau cu blocajele de trafic zilnice de câteva ore când conduci dintr-un loc în altul.

Caracteristici speciale ale uleiului 5w40

Ca și modelul anterior, uleiul de motor 5w40 face parte din lubrifianții sintetici. Pot fi chimice, în totalitate sau parțial. Spre deosebire de uleiurile minerale, care își pierd lubrifierea destul de repede, uleiurile sintetice rămân eficiente până la momentul schimbării uleiului, adică. până când se schimbă uleiul.

Cu tehnologia actuală, uleiurile minerale sunt retrase treptat de pe piață. Astăzi, acestea sunt folosite doar la mașini vechi sau karturi, de exemplu uleiul de ricin, care este încă un produs de înaltă calitate. Acest ulei poate lubrifia un motor kart care poate funcționa până la 16.000 rpm. Cu toate acestea, această sarcină mare necesită schimbări frecvente de ulei pentru a menține performanța și longevitatea motorului.

Vezi si:  Recenzie Castrol Edge 5W30 C3

În plus, uleiul de lubrifiere 5w40 este inclus în grupul de lubrifianți polivalenți. Într-adevăr, funcționează indiferent la cele două categorii principale de motoare, benzină și motorină. Cu toate acestea, particularitatea sa constă în faptul că este recomandat doar vehiculelor care nu sunt echipate cu filtre de particule.

Criterii de selecție

Pe lângă proprietatea principală care se datorează prezenței unui FAP, condițiile pentru alegerea între 5w30 și 5w40 uleiuri depind și de mai mulți parametri.

Primul se referă la brand. Fiecare producător își echipează motorul cu un ulei lubrifiant care corespunde cerințelor motorului său. Prin urmare, este important să vă referiți la aceeași marcă cât mai mult posibil. Evitați eventualele griji de la o schimbare a mărcii, chiar dacă, teoretic, compoziția unui ulei total de marcă 5w30 nu ar trebui să difere prea mult de cea a Elf.

Al doilea criteriu de luat în considerare este durabilitatea. Uleiurile 5w30 și 5w40 pot fi 100% sintetice sau semisintetice. Cele 100% sintetice s-au dovedit a fi durabile, deoarece motoarele diesel pot rula 20.000 de kilometri pe același ulei, comparativ cu 15.000 de kilometri pe un motor pe benzină. În funcție de utilizarea vehiculului și de stilul dvs. de conducere, frecvența schimbării uleiului poate fi semnificativ sau mult redusă. Utilizarea zilnică a blocajelor de trafic diferă de cea de weekend pe autostradă.

Apoi, trebuie să luați în considerare cât de mult trebuie să adăugați ulei pentru fiecare reumplere sau chiar cât trebuie să completați pentru fiecare schimbare de ulei. Suma necesară pentru un Peugeot 107 Diesel nu va fi aceeași ca pentru o benzină Renault Talisman.

Vezi si:  Opinii despre Evolution Full-Tech FE 5w30

În cele din urmă, și cu siguranță unul dintre cele mai importante în raport cu criteriile anterioare, selecția uleiului lubrifiant se face în funcție de preț. Chiar dacă prețul oferit depinde de marcă, trebuie să faceți alegerea pe baza modelului vehiculului dvs. și a tehnologiei motorului său. Pentru 5w30 sau 5w40, alegerea dvs. va continua să depindă de specificul motorului cu care este echipată mașina dvs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *