Ce jante sa alegi pentru masina ta?

jante aluminium

Producătorii de mașini livrează în general produsele lor cu accesorii indicate standard sau standard. Modelele la nivel de intrare sunt furnizate cu jante din tablă, în timp ce modelele mai luxoase pot fi prevăzute cu jante din aluminiu sau aliaj. Ce tip de jante ar trebui să aleg, dacă vreau să o schimb?

Noile modele de jante oferite de dealerii de piese auto și accesorii au ceva care să-i facă pe orice automobilist să saliveze. Și din motive întemeiate: o singură privire asupra frumuseții noilor roți din aluminiu vă va oferi o idee despre cum vor arăta atunci când sunt montate pe mașina dvs. Totuși, acesta nu este un schimb standard, cum ar fi atunci când o bujie defectă trebuie înlocuită cu una nouă din aceeași marcă.

În general, jantele originale pe un vehicul tip standard îndeplinesc un set de cerințe special concepute pentru o utilizare optimă. Pentru a putea schimba janta cu o liniște sufletească completă, trebuie să vă asigurați că aceste cerințe sunt întotdeauna îndeplinite. Pe măsură ce veți opta pentru o marcă și o structură nouă care să se combine cu restul mașinii, trebuie să țineți cont de următoarele puncte.

În primul rând, verificați încărcarea și viteza nominală a modelului de roată pe care doriți să îl cumpărați. Pentru a rămâne în conformitate cu legea și pentru a menține o acoperire de asigurare în caz de accident, aceste capacități trebuie să fie egale sau mai mari decât cele ale jantei inițiale. Acest lucru are sens, deoarece mașina dvs. este acum echipată cu accesorii care nu au fost livrate din fabrică. Alegând performanțe mai mari decât jantele originale, puteți fi sigur că conduceți în siguranță. În caz contrar, ai putea avea probleme, atât materiale, cât și legale.

Vezi si:  Cum să „citești” o jantă a mașinii?

În continuare, alegeți o lățime a jantei care este compatibilă cu lățimea anvelopei pe care o va potrivi. Deși au același diametru, lățimea greșită a jantei poate avea consecințe neplăcute asupra manevrabilității rutiere sau a nivelurilor de confort. Manipularea vehiculului în sine se poate schimba, fără a mai menționa riscul de uzură prematură a benzii de rulare sau de rupere a țesăturii. Aceste cazuri pot apărea, de obicei atunci când așezați o anvelopă prea subțire pe o jantă lată sau, dimpotrivă, o anvelopă prea largă pe o jantă mai subțire.

În cele din urmă, dacă optați pentru jante mai largi, alegeți anvelopele potrivite. În general, o jantă largă implică un tip de pneu cu o înălțime inferioară a peretelui lateral numit creștere scăzută. În acest caz, ar trebui să verificați dacă spațiul de sub aripa permite această lățime suplimentară, în caz contrar, riscați să vedeți ca pneurile să se frece pe fiecare îndoire, scobire sau bump pe care treceți.

Diferitele tipuri de jante

jante pentru masina

Janta din oțel

În general, acest tip de janta este montat pe vehiculele de intrare. Aceste echipamente au efecte puternice și ieftine. Această caracteristică are o influență semnificativă asupra prețului de vânzare al întregii mașini. Pentru durabilitatea și rigiditatea acesteia, contribuie la buna întreținere a mașinii.

Veți beneficia apoi de utilizarea unei astfel de jante dacă călătoriți adesea în mediul rural sau la munte, unde calitatea drumului nu este întotdeauna cea mai bună. O janta de tabla va ramane intotdeauna cea mai potrivita pentru conditii dificile de drum. De asemenea, sunt recomandate pentru vehicule 4 × 4 și alte vehicule care trebuie să meargă regulat pe pistă, pentru a evita riscul de a fi blocat undeva din cauza unei jante rupte.

Vezi si:  Cum să „citești” o jantă a mașinii?

Pe de altă parte, datorită materialului de fabricație, jantaua de tablă cântărește foarte mult, iar această sarcină are un efect semnificativ asupra consumului de combustibil. În plus, nu este foarte estetic, deoarece este dificil să lucrezi cu acest tip de material pentru un design mai atractiv. Din fericire, puteți rezolva această problemă echipându-l cu hub-uri. Veți găsi cu ușurință unele care se potrivesc gustului dvs., fie într-un magazin specializat de piese auto, fie la supermarket.

Janta de aluminiu

Această evoluție a jantei a cunoscut o nebunie inedită, în același timp cu crearea modei tuning. Estetic și ușor, oferă mașinii dvs. o mai bună menținere a drumului și un nivel mai bun de confort. Motivul principal pentru acest lucru este că janta de aluminiu oferă, în general, o lățime mai largă și, prin urmare, o suprafață de contact mai mare cu solul.

Pe de altă parte, janta de aluminiu necesită neapărat să conduci mai atent, deoarece este fragilă. Într-adevăr, un șoc destul de important produs de contactul cu un întreruptor de viteză poate reuși să-l rupă sau să-l deformeze, în funcție de viteza cu care ai luat întreruptorul. Chiar dacă este posibil să-l repari, acesta va pierde inevitabil o parte din capacitățile sale și, în cele din urmă, vei avea de ales doar să cumperi un alt set sau să te întorci la jantele originale din tablă.

Janta din aliaj

Acesta este cel mai recent tip de jante din care puteți alege, deoarece există într-adevăr multe modele din care să alegeți. Puteți găsi un design care vă va ridica vehiculul mai multe niveluri din punct de vedere estetic. În plus, ușurința lor le permite să reziste la conducere de înaltă performanță, oferind în același timp o mușcă mai bună la frânare. Jantele din aliaj sunt acum standard pentru majoritatea vehiculelor nou-construite, datorită eficienței și versatilității lor în comparație cu roțile de o singură față. Fie că sunteți în oraș sau în țară, veți putea conduce cu liniște sufletească completă.

Vezi si:  Cum să „citești” o jantă a mașinii?

Cu toate acestea, deși sunt mai puternice decât jantele din aluminiu, acestea nu au aceeași rezistență ca jantele din tablă. În plus, prețul lor relativ ridicat este, de asemenea, un punct slab care ar putea deveni o barieră pentru cumpărare. Mai mult, aceste modele de jante nu sunt imune la munca criminalilor, care le pot fura peste noapte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *