Cum să „citești” o jantă a mașinii?

jante negre

La fel ca toate accesoriile care vin să echipeze vehiculul dvs., jantele sunt identificate printr-un sistem universal. În general, majoritatea sunt mulțumiți de o singură dată, în special dimensiunea în centimetri a jantei, pentru a o schimba. Pentru a evita greșeala acestui începător, învață să descifrezi marcajele.

Detalii de marcare

Fiecare producător de mașini a efectuat studii preliminare înainte de a decide să instaleze janta care să permită viitorului proprietar să-și folosească vehiculul într-un mod optim. Drept urmare, nimic nu este mai potrivit pentru o mașină decât jantele care i-au fost atribuite inițial. Cu toate acestea, din diverse motive, poate fi necesar să le schimbați. Cu profunzimea de noi roți din aluminiu care adaugă valoare fiecărei mașini, puțini oameni ezită să profunde.

Cu toate acestea, achiziționarea de jante noi trebuie făcută cu atenție. Cel mai bun mod este să căutați aceeași janta ca și originalul, pentru a evita toate riscurile. Dar să știi că janta are 16 cm nu este suficient. Trebuie să țineți cont de alte câteva referințe, specifice mașinii dvs. Într-adevăr, o alegere greșită te poate costa scump, în orice sens al cuvântului.

Pentru a elimina riscurile, ar trebui să verificați marcajele de pe jante și să căutați modele ștampilate cu aceleași referințe. Doar această procedură poate certifica că ați achiziționat jante complet compatibile și potrivite pentru mașina dvs. De obicei, veți găsi aceste marcaje pe interiorul jantelor. În general, ele reprezintă o succesiune de numere și litere grupate în titluri. De exemplu, puteți găsi următoarele informații pe o janta de 16 inch: 7 J 16 H2 ET42 5 × 112. Pentru a face mai ușor de înțeles, iată o explicație detaliată.

Vezi si:  Ce jante sa alegi pentru masina ta?

Marcarea numărului

jante pentru masina

Acestea sunt cele mai ușoare simboluri de bază de înțeles. Ele reprezintă caracteristicile jantei de care aveți de obicei în minte, și anume referința dimensiunii. În exemplul arătat, și anume 7 J 16 H2 ET42 5 × 112, veți găsi în esență două marcaje de numere independente. Aceste marcaje 7 și 16 reprezintă astfel date fizice referitoare la mărimea jantei.

În cazul lui 7, numărul indică lățimea jantei. Este, de asemenea, exprimat în inci, pentru a facilita indicarea valorii, în comparație cu milimetrul care va oferi o cifră mai impresionantă. Ca amintire, un inch este echivalent cu 25,4 milimetri. Apoi, este mai ușor să-ți amintești de 7 centimetri, decât 177,8 milimetri. 7 este aici un exemplu, amintiți-vă doar că cu cât această valoare este mai mare, cu atât marginea va fi mai largă.

În general, o mașină clasică de pasageri are o lățime a jantei între 6 și 7,5 inci, în timp ce sedanurile sportive și mașinile de competiție pot merge până la 9 sau 9,5 inci. Mașinile ultra-sportive pot ajunge chiar și la 15 sau 20 inci (Formula 1, dragster …). Pe de altă parte, alte tipuri de vehicule, cum ar fi motociclete, scutere sau cărucioare de golf vor avea lățimi mai mici, de ordinul de 2 până la 4 inci.

La rândul său, numărul 16 indică diametrul jantei, întotdeauna în centimetri. Aceasta este faimoasa referință pe care o amintește toată lumea, în ceea ce privește janta. În ceea ce privește lățimea, cu cât este mai mare acest număr, cu atât janta va fi mai mare, deoarece diametrul este de asemenea mare. În general, o mașină standard pentru pasageri este dotată cu roți de 15 sau 16 inch. Dar, cu fenomenul de reglare, puteți găsi berline sau SUV-uri cu roți de 18 până la 22 de inci, ultima tendință de-a lungul Atlanticului a ajuns la peste 30 de centimetri.

Vezi si:  Ce jante sa alegi pentru masina ta?

Marcaje cu litere

Urmând tot exemplul 7 J 16 H2 ET42 5 × 112, prima literă J indică profilul jantei. În termeni tehnici, specialiștii se referă la flanșa jantei sau la scaunul pe care aterizează banda de rulare a anvelopei. Profilul J este acum categoria standard pentru autoturisme.

Există mai multe altele, cum ar fi profilul A sau D pentru biciclete, motociclete sau scutere, profilul JJ pentru 4 × 4s sau profilul F, G sau H pentru camioane. Există, de asemenea, profilul B pentru autoturismele de 6 inch. Toată importanța tehnică se găsește în această secțiune, deoarece este interzis strict să pui un profil de obraz în locul altuia. Prin urmare, nu trebuie să montați în niciun caz o anvelopă destinată unei jante cu profil B pe un profil J.

A doua literă, H, indică decupajul jantei, adică modul în care este sculptată interiorul jantei. În exemplu, H2 înseamnă că janta are o cocă dublă. Pentru informații, H reprezintă o cocoașă. Este posibil să aveți alte indicații derivate, cum ar fi FH (FlatHump: hump cu o parte plană), EH (ExtendedHump: coc cu extensie), printre altele.

Alte marcaje

În exemplul arătat, inscripția ET42 indică decalarea, adică distanța feței aplicată butucului din centrul jantei. Cu cât decalajul este mai mic, cu atât janta se va extinde spre exterior din corp. În unele cazuri, această compensare poate fi negativă. Valoarea acestei compensări este exprimată în milimetri. În cazul exemplului, acesta este de 42 de milimetri.

În sfârșit, veți găsi și marcajul 5 × 112. Primul număr 5 indică numărul de tije necesare pentru fixarea jantei. 112 exprimă diametrul cercului care trece prin centrul găurii acestor 5 elemente de fixare. Modul de a măsura distanța centrală diferă în funcție de numărul de elemente de fixare. Pentru un număr egal, măsurați de la centrul unei găuri până la centrul altei găuri diametral opuse. Pentru un număr impar, măsurați de la marginea unei prime găuri până la centrul unei a treia găuri.

Vezi si:  Ce jante sa alegi pentru masina ta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *