De ce conteaza schimbul uleiului de motor?

Schimb de ulei

Pentru a îmbunătăți performanțele vehiculului dvs., nu există nimic mai bun decât o schimbare plăcută de ulei. 5w30 și 5w40 sunt cele mai potrivite lubrifianți, deși există mai mulți factori de luat în considerare.

Dacă mașina dvs. veche obosește puțin când începe iarna, atunci problema este probabil în uleiul de motor. Schimbarea uleiului nu este foarte obișnuită, deoarece multe persoane tind să „reumple” uleiul original al mașinii lor atunci când devine strânsă.

În realitate, însă, lubrifierea și răcirea cu un ulei nou poate fi foarte convenabilă și permite vehiculului să dureze mai mult. Uleiul de calitate slabă sau vechi poate expune motorul la frecare și, în cazurile cele mai grave, daune ireparabile. Dacă nu aveți experiență specială cu motoarele, probabil că nu ați auzit niciodată despre uleiul de 5w30 și 5w40. Acest scurt ghid vă va ajuta să alegeți uleiul care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.

Ce înseamnă 5w30 sau 5w40 ulei?

Uleiurile de motor pot fi clasificate folosind acronime diferite, acronimul cel mai des utilizat de SAE (Society of Automotive Engineers) indică principalele caracteristici ale produsului. Uleiul poate fi identificat cu o singură sau două cifre, cu litera W între ele. Uleiurile cu o singură cifră sunt denumite uleiuri de o singură calitate, uleiuri de două cifre, mai multe grade, ca uleiuri de mai multe grade.

Cele două numere se referă la vâscozitatea uleiului la temperaturi scăzute sau ridicate. Litera W înseamnă „iarnă” în engleză, astfel că uleiul 5w30 va avea o vâscozitate de 5 iarna și 30 vara, ceea ce este excelent tot timpul anului. Diferența dintre acestea din urmă și 5w30 constă în vâscozitatea la temperaturi ridicate, până la 40 °. Deci, sunt două uleiuri de motor foarte similare, care reușesc să lubrifieze motorul cu rezultate excelente, până în punctul în care diferențele dintre cele două sunt cu adevărat dificil de evaluat.

Vezi si:  Cele mai bune uleiuri de motor 5w30

Să zicem că locuiți într-un loc unde este extrem de cald vara și obișnuiți să vă conduceți mașina în fiecare zi, atunci puteți paria pe un ulei de 5w40 pentru a vă asigura. De asemenea, 5w40 este ideal pentru vehiculele off-road din unele țări unde temperaturile sunt foarte ridicate. Dimpotrivă, dacă nu aveți astfel de nevoi și dacă locuiți în locuri unde vara este foarte blândă, atunci puteți alege cu încredere ulei de 5w30. Cel mai vândut ulei de 5w30 de la cele mai bune mărci este oferit la un preț accesibil, la fel și 5w40.

Vâscozitatea

Am vorbit despre vâscozitatea uleiului de motor, una dintre cele mai importante proprietăți ale acestuia. Practic, fiecare ulei trebuie să aibă o capacitate bună de a lubrifia motorul, de a-l proteja de frecare și de a crește performanța acestuia. Nu trebuie să credeți că vă puteți transforma mașina într-un Ferrari, pur și simplu obțineți „impulsul” suplimentar pentru a porni mai rapid motorul. Temperaturile extreme pot afecta performanța mașinii, motiv pentru care uleiurile 5w30 și 5w40 sunt recomandate în special, deoarece reacționează extrem de bine în fiecare sezon.

Compatibilitate

Înainte de a cumpăra un ulei de motor, vă sfătuim să acordați o atenție deosebită compatibilității cu vehiculul dvs. În general, 5w30 și 5w40 merg bine cu o gamă largă de vehicule realizate de diferiți producători de mașini. Veți găsi lista de compatibilități pe foaia de produs atunci când cumpărați online, în caz contrar, vă recomandăm să contactați producătorul și să indicați modelul mașinii dvs.

Dacă faceți cumpărături într-un magazin sau la o benzinărie, întrebați direct experții pentru a putea fi sigur că cumpărați uleiul potrivit. Dacă aveți o mașină sport dintr-un anumit brand, vă recomandăm să alegeți un ulei special conceput pentru acest model, pentru a maximiza performanța.

Vezi si:  Care este diferența dintre uleiul de motor 5w30 și 5w40?

Câteva acronime

Lumea motoarelor este într-adevăr plină de acronime și numere, așa că este puțin dificil să îți găsești drumul. Fără a intra în detalii prea mari, amintiți-vă doar de două acronime: API și ACEA. Clasificarea API este reprezentată de două litere, prima indicând posibilitatea utilizării produsului pentru motoare diesel sau pe benzină, în timp ce a doua indică produsele potrivite doar pentru motorină. A doua literă indică lubrifierea uleiului. Clasificarea ACEA este reprezentată de o literă (A, B, C sau E) și un număr. Literele sunt utilizate pentru motoare pe benzină, motorină, acționare și motorină grea, în timp ce numărul indică performanța produsului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *