title map paper

Avia Agrobanat, Caraș-Severin: „ Vara, cel mai mare concurent al nostru pe partea de producție ouă este țăranul român”

Avia Agro Banat

Avia Agrobanat este o afacere de familie, ce oferă pieţei din România ouă şi produse din ouă de peste patruzeci de ani. În halele modernizate, găinile beneficiază de un mediu controlat, de la temperatură la calitatea aerului. În plus, pentru a putea garanta integritatea ouălor, compania folosește un sistem de sortare cu precizie de 0,1 grame şi detector acustic al fisurilor şi microfisurilor din ouă.

Produsele companiei se regăsesc în 32 de magazine ce operează sub brand-ul Agrobanat, însă și la alți retaileri din țară, precum Auchan, Bila, Cora (Arad, Mehedinţi), Kaufland (zona de vest), Metro (Timiş, Arad, Hunedoara) și Profi (Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Sibiu).

„Relația pe care noi o avem în acest moment cu clienții noștri, adică supermarket-urile, a rămas la fel de bună ca și până acum. Deși, la prima vedere nu pare, au și ei destule probleme. Conform noii legislații în vigoare, ei sunt obligați ca 51% din produsele scoase la vânzare să fie românești. Și, din păcate nu ai de unde pentru că nu există producție la scară atât de largă la noi, cât să acopere acest procent. Din păcate, foarte rar găsesc producători serioși, cu care să aibă o continuitate comercială. De exemplu, noi suntem singurii care la fiecare început de an ne ducem la ei și le estimăm capacitatea de ouă pe care o putem livra. Pe timp de vară, cel mai mare concurent al nostru pe partea de producție ouă este țăranul român. Ca o comparație, în Europa numai 10% din producția industrializată este reprezentată de țărani, la noi, în România producția țăranului român este de patru ori mai mare decât cea industrializată”, a declarat Iosif Balat, șeful fermei Avia Agrobanat.

Avia Agrobanat a fost fondată în anul 1970 şi a traversat aproape jumătate de secol de existenţă oferind pieţei din România cea mai completă şi accesibilă sursă de nutrienţi: oul. În 1999, compania a fost preluată de holdingul Agrobanat, condus la momentul respectiv de Florentin Cârpanu. Ulterior, Avia a devenit independentă din punct de vedere juridic și a fost prima fermă din vestul României care a produs şi comercializat ouă pasteurizate. Ferma Avia Agrobanat este unicul reprezentat al României la International Egg Commission, cea mai importantă organizaţie internaţională ce reprezintă producătorii şi procesatorii de ouă din întreaga lume.