Retele de socializare
Intra in cont / cont nou

CATEGORII:

  Eșec total la negocierile privind tarifele RCA

  Print
  E-mail
  Yahoo Messenger
  Twitter
  Facebook FONT SIZE:

  A

  A

  A

  Autor: Dan Barbu
  22 februarie, 2016
  Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România consideră că în urma întâlnirii avute în data de 19 februarie 2016, între Autoritatea de Supraveghere Financiară, companiile de asigurări care emit RCA și transportatori, discuțiile au eșuat, iar piața RCA este lăsată să intre în colaps.

  UNTRR solicită intervenția Parlamentului, comisiilor de specialitate - Comisia de Transport și Infrastructură din Camera Deputaților și  Comisiei de Buget Finanţe din Senatul României, care au organizat întâlniri pe tema RCA, având în vedere că marți, 23 februarie 2016, noua lege RCA urmează să fie trimisă în Parlament.
  Având în vedere ultimele evoluții, UNTRR solicită Parlamentului, Guvernului, Consiliului Concurenței și ASF limitarea valorii RCA/carte verde, cel puțin pe o perioadă de un an, la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internaționale și naționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme.

  La rândul său, ASF susține că participanţii la discuții au fost invitaţi ca în prealabil să pregătească date relevante, atât la nivel agregat, pe clase de asigurări, cât şi cazuri individuale, care să ofere evidenţe credibile privind evoluţia primelor de asigurare RCA în ultimele 6-9 luni.

  Cele două părţi nu au căzut de acord asupra interpretării şi încadrării în limita de majorare de 50% convenită prin Protocol. În timp ce societăţile de asigurări au raportat, din situaţia contractelor încheiate, o creştere medie a primelor de până la 50%, transportatorii au argumentat pe poliţe individuale situaţii care au depăşit acest nivel. 

  În perioada imediat următoare ASF își va orienta toate eforturile pentru rescrierea cadrului normativ pentru RCA, inclusiv prin intermediul discuţiilor comune din cadrul grupurilor de lucru. La începutul săptămânii următoare Autoritatea va dezbate proiectul de modificare a legislației primare care să reglementeze RCA, urmând ca acesta să fie transmis Parlamentului României.

  Cele mai citite stiri